Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nya aulan officiellt invigd

Publicerad: 2024-05-14 12:11

Efter år av väntan står den nu äntligen klar. Den 7 maj 2024 klipptes bandet och skolans nya aula invigdes officiellt under högtidliga former.

Fem personer vid entré pyntad med blågula vimplar. Tre personer har en sax i sin hand och skrattar, klappar och gör tummen upp.

Den 7 maj, klockan 13.45, ljöd fanfaren och studeranderådets ordförande Mio Högling, skolans rektor Torkel Freed och regionala tillväxtnämndens ordförande Charlotta Englund klippte bandet. Skolans nya aula var därmed officiellt invigd.

Ändamålsenliga lokaler för skolans profil

Utbyggnationen av skolan är betydande – totalt har lokalytan ökat med 600 m2 – och den nya aulan har plats för 200 sittande publik. Men utöver aulan har skolan i Fellingsbro dessutom fått fyra nya salar, två nya grupprum, omklädningsrum och större personalrum. Projektet med utbyggnaden har pågått under lång tid. Projekteringen började redan 2015 och beslutet om att bygga fattades i nämnden 2021. Det första spadtaget togs sedan i augusti 2022 och nu står allt klart.

Det har varit en lång process och jag är så glad att vi nu är hamn med det här projektet! Jag är den som får gå i mål med projektet men det är flera före mig som drivit på för att detta ska bli verklighet, från skolan, förvaltningen och politiken, säger skolans rektor Torkel Freed.

De nya ändamålsenliga lokalerna ger bättre möjligheter att erbjuda en lugn och bra studiemiljö för skolans kursdeltagare. Dessutom förbättras arbetsmiljön för skolans personal.

Många av våra kursdeltagare bär med sig dåliga erfarenheter från sin skoltid och vi behöver återuppbygga förtroendet för skolan och vuxensamhället. Med större lokaler kan vi erbjuda lugn och trygghet, mindre grupper och möjlighet att jobba ostört, fortsätter Torkel.

Ett lyft för lokalsamhället

Vid invigningen närvarade företrädare för Region Örebro län, Lindesbergs kommun, Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening, Kävesta folkhögskola, Näsby Fellingsbro församlingar och byggentreprenören Byggnor. På plats fanns även många tidigare anställda och ortsbor. Efter bandklippningen talade Charlotta Englund, ordförande i regionala tillväxtnämnden, tillika skolans styrelse, som poängterade att den nya aulan innebär ett lyft, inte bara för skolan utan för hela samhället runtomkring.

Nu hoppas jag att den här lokalen ska fyllas med människor som vill vara med och bidra till den här positiva samhällsutvecklingen. Jag hoppas att det blir en ny mötesplats för alla på skolan och runtomkring, så att den blir fylld med föreläsningar, musik och teater.

På plats fanns också konstnären Eva Larsson som designat och skapat den staty som står vi entrén till den nya aulabyggnaden. Folkhögskolan ligger Eva varmt om hjärtat och hon har själv gått på folkhögskola, en grundläggande konstutbildning på Sörängens folkhögskola. Eva var på plats och talade under invigningen.

Folkhögskolan är en plats där det finns möjlighet att få hjälp och stöd. En plats där det finns utrymme för människan.

Namnet ”One”, förklarar Eva, står för mänsklig helhet.

Ibland behöver vi stöd utifrån våra behov och var vi befinner oss i livet. Folkhögskolan är en plats där man kan få det.

Tal och framträdanden

Efter bandklippning och tal utanför flyttade tillställningen in i den nyinvigda aulan för vidare festligheter. Det var musikframträdanden av deltagarna på skolans musiktillval och en föreläsning om Fellingsbro folkhögskola av skolans historie- och samhällslärare Tore Karlsson. Men framför allt fick de besökande ta del av några kursdeltagares egna erfarenheter av sin tid på skolan.

Jag började känna att mitt mål med lärandet inte var en oåtkomlig dröm, utan att det faktiskt var en möjlighet. Jag vill bli en bra lärare, som de lärare jag mött på Fellingsbro folkhögskola, sade Leo Frisk, som går ut Allmän kurs med gymnasiekompetens den här terminen.

Människor som växer, det är vad som spelar roll. Och kanske var det vid kaffet efteråt som dagens ord uttalades när Bengt Storbacka, oppositionsråd i Lindesbergs kommun, höll ett kort gratulationsanförande:

Det är egentligen inte ett hus vi inviger utan vi manifesterar och inviger en idé, en folkbildningsidé som är så viktig. Fortsätt och fyll de här lokalerna med liv och med människor som faktiskt utvecklar vårt samhälle.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 14 maj 2024