Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Allmän kurs

Publicerad: 2022-03-07 09:46

Allmän kurs ger allmän behörighet för vidare studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet och är ett alternativ till gymnasium eller Komvux. Du studerar i 1-3 år beroende på tidigare erfarenheter och studier.

I skolans bibliotek sitter tre personer, en med ryggen till. En blåögd kille med snaggad frisyr ovan öronen och längre ljusbrunt hår på hjässan tittar koncentrerat in i en dator tillsammans med en mörkhårig brunögd kille med kraftiga ögonbryn. Den blåögda killen har en mörkblå T-shirt, den brunögda har en ljus stickad tröja.

Ansökan till höstens kurs är stängd. Ansökan till vårterminen 2024 öppnar 31 oktober (om det finns lediga platser). Ansökan till höstterminen 2024 öppnar 15 februari.

Vad är Allmän kurs?

På Allmän kurs ges du möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högre studier samt att eventuellt uppnå vissa särskilda behörigheter. Syftet är, utöver att nå behörigheter, att du ska växa som människa och samhällsmedborgare, det vill säga att du ska lära för livet.

Vem kan söka till Allmän kurs?

Allmän kurs riktar sig till dig som saknar fullständig gymnasieutbildning. Till Allmän kurs söker människor i olika åldrar med varierande bakgrund och framtidsplaner.  

Hur går undervisningen till?

I kursen ingår bl.a. de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, samhällskunskap, matematik, naturkunskap, historia och religionskunskap. Därutöver ingår ett tillval, motion och hälsa, kulturstunder, studiebesök, temadagar, kulturevenemang och internationellt utbyte m.m.

Du kan gå ett, två eller tre år, beroende på skolbakgrund och framtidsplaner. Varje kursdeltagare får en individuell studieplan.

Stöd och hjälp i undervisningen

På Allmän kurs studerar du tillsammans med andra vuxna i mindre grupper. Du har två mentorer som tillsammans med dig ansvarar för dina studier. Din studieinsats på Allmän kurs bedöms inte genom prov. Därför är det viktigt att du är närvarande på lektionerna och deltar aktivt i diskussioner, redovisningar, praktiska övningar och grupparbeten.

På lektionerna finns oftast en lärare och en assistent som kan stötta och hjälpa dig i undervisningen.

Antagningsvillkor

Minimiålder 18 år. Vid antagningen prioriterar vi den som saknar fullstän­dig gymnasieutbildning samt äldre med kort utbildningsbakgrund.

Studiestödsberättigad: Ja, grundskole- och gymnasienivå (A1).

Kostnader: 600 kr/läsår i materialavgift, samt upp till 1 000 kr/läsår för läromedel, beroende på vilka böcker du behöver köpa.

Ansökan

Ansökan till höstterminen 2023 är öppen tills vidare. Vi hanterar ansökningar löpande så länge vi har lediga platser, skicka därför in din ansökan så fort du kan för att försäkra dig om en plats. Ansökan stängs när de lediga platserna är fyllda.

Ansökan till vårterminen 2024 öppnar 31 oktober och sista ansökningsdag är 1 december.

När du ansöker ska du skicka med:

  • Betyg/intyg från tidigare studier
  • Eventuella arbetsgivarintyg

Ansvarig skolledare: Mattias Ekström

Utbildningsort: Fellingsbro

Antal platser: ca 60 fördelat på fyra grupper

Kurslängd: 1-3 läsår

Studietakt: 100 %

Kurstider läsåret 23/24

Hösttermin: 16/8-19/12 2023

Vårtermin: 8/1-17/5 2024

Lov: Höstlov, v 44 (3 dagar), Sportlov, v 8 (5 dagar), Påsklov v 14 (4 dagar).

Kontakt

Ansiktsformen är oval, håret kort med rufsig snedbena och hårfärgen är sommarblond. Ler med öppen mun och synlig tand-rad. Blommigt linne

Anneli Eriksson

Lärare

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 8 mars 2023