Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Allmän kurs

Publicerad: 2022-03-07 09:46

Allmän kurs ger allmän behörighet för vidare studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet och är ett alternativ till gymnasium eller Komvux. Du studerar i 1-3 år beroende på tidigare erfarenheter och studier.

I skolans bibliotek sitter tre personer, en med ryggen till. En blåögd kille med snaggad frisyr ovan öronen och längre ljusbrunt hår på hjässan tittar koncentrerat in i en dator tillsammans med en mörkhårig brunögd kille med kraftiga ögonbryn. Den blåögda killen har en mörkblå T-shirt, den brunögda har en ljus stickad tröja.

Vad är Allmän kurs?

På Allmän kurs ges du möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högre studier samt att eventuellt uppnå vissa särskilda behörigheter. Syftet är, utöver att nå behörigheter, att du ska växa som människa och samhällsmedborgare, det vill säga att du ska lära för livet.

Vem kan söka till Allmän kurs?

Allmän kurs riktar sig till dig som saknar fullständig gymnasieutbildning. Till Allmän kurs söker människor i olika åldrar med varierande bakgrund och framtidsplaner.  

Hur går undervisningen till?

I kursen ingår bl.a. de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, samhällskunskap, matematik, naturkunskap, historia och religionskunskap. Därutöver ingår ett tillval, motion och hälsa, kulturstunder, studiebesök, temadagar och kulturevenemang.

Du kan gå ett, två eller tre år, beroende på skolbakgrund och framtidsplaner. Varje kursdeltagare får en individuell studieplan.

Stöd och hjälp i undervisningen

På Allmän kurs studerar du tillsammans med andra vuxna i mindre grupper. Du har två mentorer som tillsammans med dig ansvarar för dina studier. Din studieinsats på Allmän kurs bedöms inte genom prov. Därför är det viktigt att du är närvarande på lektionerna och deltar aktivt i diskussioner, redovisningar, praktiska övningar och grupparbeten.

Lektionerna leds av lärare men du får också stöttning och hjälp i undervisningen av en elevassistent.

Antagningsvillkor

Minimiålder 18 år. Vid antagningen prioriterar vi den som saknar fullstän­dig gymnasieutbildning samt äldre med kort utbildningsbakgrund.

Studiestödsberättigad: Ja, grundskole- och gymnasienivå (A1).

Kostnader: 600 kr/läsår i materialavgift, samt upp till 1 000 kr/läsår för läromedel, beroende på vilka böcker du behöver köpa.

Ansökan

Sista ansökningsdag till HT 2024 är 1 maj, ansökan öppnar 15 februari 2024.

Sista ansökningsdag till VT 2025 är 1 december, ansökan öppnar 31 oktober 2024.

När du ansöker ska du skicka med:

  • Betyg/intyg från tidigare studier
  • Eventuella arbetsgivarintyg

Ansvarig skolledare: Mattias Ekström

Utbildningsort: Fellingsbro

Antal platser: ca 60 fördelat på fyra grupper

Kurslängd: 1-3 läsår

Studietakt: 100 %

Kurstider läsåret 24/25

Hösttermin: 14/08-17/12 2024

Vårtermin: 08/01-20/05 2025

Lov: Höstlov, v 44 (3 dagar), Sportlov, v 8 (5 dagar), Påsklov v 17 (4 dagar).

Kontakt

Ansiktsformen är oval, håret kort med rufsig snedbena och hårfärgen är sommarblond. Ler med öppen mun och synlig tand-rad. Blommigt linne

Anneli Eriksson

Lärare

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 15 april 2024