Logo Fellingsbro folkhögskola

Studieresa till Novgorod

Teatergruppen Expo uppträder under Fellingsbro folkhögskolas studiebesök i Novgorod.

Novgorod har en spännande historia och platsen var viktig redan innan Rysslands uppkomst som rike. Vi fick en mycket intressant guidning i Novgorods Kreml där bl.a. skulpturen nedan finns. Den gjordes i slutet av 1800-talet till minne av 1000-åriga firandet av Rysslands tillkomst och berättar om historien utifrån religion, monarkin med furstar, kungar och kejsare och folket utifrån olika personer. Som alltid mest män.

Monument i Novgorod

Vi blev varmt välkomnade på ett besök hos en lokal dövorganisation och vi berättade om vår skola och våra kurser. De var jättenyfikna på oss som är döva och hur vårt samhälle i Sverige fungerar för döva, berättar Carina Törnblom, lärare på teckenspråkskursen. De bjöd på sin kultur i form av dans och sång på teckenspråk.

Dans- och sångframträdande på teckenspråk i Novgorod

Vi var till Novgorod Folk University och träffade elever som hade engelskalektion. I en av klasserna delades vi in i små grupper och konversationen var hela tiden på engelska. Vi pratade om hur det är i Sverige och i Ryssland. Vi visade bl.a. hur det går till att dansa Små grodorna runt midsommarstången. Givande utbyte!

Besök på Novgorod Folk Univesity

Vi träffade teatergruppen Expo som är en helt ideell organisation med en väldigt ambitiös dramapedagog. De sätter upp olika teaterpjäser tillsammans med personer med hörselnedsättning och andra funktionsnedsättningar.

Teatergruppen Expo i Novgorod 

På Barnrehabiliteringscentrum möttes vi av en ny fin anläggning där barn med funktionsnedsättning får komma 21 dagar/år tillsammans med en förälder och får olika rehabiliteringar utifrån behov. Det kan handla om musikterapi, massage, sjukgymnastik, träffa psykolog etc.

Verksamhet i Novgorod för personer med fysiska funktionsnedsättningar.

Vi besökte även en avdelning för människor med enbart fysiska funktionshinder. Föreningen drivs ideellt och erhåller en del bidrag och sponsorpengar.

Rysk fika

På en studieresa möter man intressanta verksamheter, människor och kulturer. En del av kulturen är naturligtvis maten och köksansvarig Irmeli Erikssons vana öga gjorde kulinariska noteringar.

Det bjöds på delikatesser, fint upplagda. Bl.a. ister i tunna skivor, gristunga i tunna skivor som man doppade i senap. Inlagd saltgurka, vitkål, morot, palsternacka, lök, kantareller, plommon, tranbär, tomater etc. Olika grytor som t.ex. stroganoff med biff och kyckling kryddad med dill. Kalla och varma soppor, bl.a. en köttsoppa som såg ut som gelé och åts med gaffel. Soppan var kryddad med dill och man fick senap i skål intill. Borsjtj, kall eller varm, med pepparrot. Piroger fyllda med spenat, ost och kött. Ravioli med samma fyllning plus jordgubbar. Dumplings med bl.a. lammkött eller ost.

På restaurangerna kunde man förstås beställa det mesta – pizza, hamburgare, olika kötträtter, vegetariska rätter och fisk. Det mesta kryddat med dill. Ryska pannkakor serverade med sylt och kondenserad mjölk. Serveringen på restaurangerna var lite annorlunda. I Sverige får alla sin mat samtidigt, men här kunde den sista få in sin mat när den förste hade ätit upp. Priserna var låga, en middag kostade 500 rubel, vilket motsvarar ungefär 80 kronor.