Logo Fellingsbro folkhögskola

Folkhögskolan 150 år - Bildning för alla!

I år fyller folkhögskolan som studieform i Sverige 150 år. Det vill vi på Fellingsbro fira tillsammans med länets folkhögskolor - Kävesta, Karlskoga, Örebro, Mo Gård och Hällefors - och Örebro läns bildningsförbund.

På fredag den 16 november samlas cirka 1 000 folkhögskoledeltagare och lärare för att bland annat lyssna till gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, förundras av magikern Kalle Nilsson och lyssna till artisten Boris René. Dagen innan föreläser tidigare biståndsminister Pierre Schori på temat ”Demokrati och fred i Trump och Putins tid”.

- Fantastiskt skoj att på det här sättet få manifestera jubileet tillsammans med alla deltagare och all personal på länets folkhögskolor. Styrkan i folkhögskolan ligger i friheten och mångfalden och det goda mötet. Vi kan möta behov hos såväl samhället som hos våra deltagare och det tänker vi fortsätta göra, säger Jan Carlsson, rektor på Fellingsbro folkhögskola.

Jubileumsprogrammet speglar hur folkhögskolan under 150 år stärkt och utvecklat demokratin genom att höja bildningsnivån i samhället, minska utbildningsklyftorna, bredda intresset för kulturlivet och inte minst stärka individens förmåga att påverka sin egen livssituation och delta i samhället. Med en stadig tillväxt på 50 skolor vart 50:e år finns idag 155 folkhögskolor i landet.

Folkhögskolan är i allra högsta grad en vital, levande och relevant 150-åring som fångar upp och möter många samhällsbehov. Folkhögskolan som skolform är en framgångssaga som definitivt är värd att fira.

Länge leve folkhögskolan!