Logo Fellingsbro folkhögskola

Festligt firande av folkhögskolans 150 år

Jubel och konfetti när folkhögskolan firade 150.

Det blev festligt när vi tillsammans med Örebro läns folkhögskolor firade 150 år av skolformen folkhögskola. Historiska karaktärer, ministertal, magisk show och suverän livemusik stod för inramningen. Men mest av allt betydde att vi gjorde det tillsammans! För mig är folkhögskolan som en familj, säger Hasib som går Allmän kurs på Fellingsbro folkhögskola.

Kursdeltagarna och lärarna från Örebro läns folkhögskolor som strömmade in på Conventum kongress i Örebro i fredags hälsades välkomna av rektorer i utstyrsel från en svunnen tid. Och förutom alla nya ansikten från de andra folkhögskolorna minglade en handfull mystiska figurer med namn som Nikolaj Frederik Severin Grundtvig, Elise Ottesen-Jensen, Peter August Gödecke, Mor i Vall och Ellen Key runt i foajén.

1868 grundades de första folkhögskolorna i Sverige, om Hvilan eller Önnestad var först lämnar vi osagt. Hursomhelst har det i år förflutit 150 år sedan dess. 150 år av utjämnande av utbildningsklyftor i samhället, av demokratiskt danande och 150 år av bildning. Det är sannerligen värt att fira, vilket vi gjorde med besked fredagen den 16 november tillsammans med Örebro läns folkhögskolor.

Ellen Key (Kajsa Gustafsson) minglar på Folkhögskolan 150 år - Bildning för alla, 16 november

Ellen Key aka Kajsa Gustafsson minglar. Foto: Petter Hellmin.

”Bildning är det som återstår när vi glömt allt vi lärt oss”, sa Ellen Key på sin tid. Och i fredags stod hon på scenen igen, tolkad av vår lärare Kajsa Gustafsson, tillsammans med andra för folkbildningen centrala gestalter. För de allra flesta idag levande är historiska storheter som t.ex. Grundtvig okända, men en dag som denna var det dags att väcka dem från de hän gångna och låta dem berätta vad de gjorde på sin tid. Deras insatser är historia men de var pionjärer som bröt ny mark och gjorde att vi kan stå här idag och utbringa ett fyrfaldigt leve för folkhögskolan.

Minister Anna Ekström höll fint tal

Vi fick sedan, dagen till ära, lyssna till ett mycket fint tal av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Hon sade att det är många som aldrig känt att skolan fungerar för dem, som slutat tro att skolan ska fungera för dem, förrän de kommer till folkhögskolan. Där blir de bemötta på ett sätt som får dem att känna tillit och förtroende. Där blir de sedda, bekräftade och lyssnade på. Och där börjar de åter växa som människor och ta kommandot över sitt liv. Anna Ekström sade vidare att folkbildningen aldrig varit viktigare än vad den är idag.

- Olof Palme brukade beskriva folkbildningen som demokratins vapensmedja.

Illusionist Kalle Nilsson underhöll på Folkhögskolan 150 år - bildning för alla, 16 november

Illusionisten Kalle Nilsson trollade publiken i positiv bemärkelse.

“Alles sist möglich, Tutto è possibile, Everything is possible, Allt är möjligt…”, sade illusionisten Kalle Nilsson på hur många språk som helst, ja han kunde det på svenskt teckenspråk också. Och med en närmast obeskrivlig mimik och en närvaro utan dess like underhöll han oss med ett fantastiskt illusionsnummer. Förutom att han framkallade dagens mesta skratt för sina eskapader bland egensinniga gyllene klot, svävande käppar och rubiks kuber så visade han hur långt man kan nå med en positiv framtoning. Allt är verkligen möjligt.

"För mig är det som en familj"

I pausen fick vi en lättare lunch och tillfälle att prata med andra kursdeltagare och lärare och det fanns en liten utställning där man kunde bekanta sig med de andra skolornas verksamheter.

Hasib och Dejen som går Allmän kurs på Fellingsbro folkhögskola är nöjda med dagen. De har träffat tidigare klasskamrater från tiden på Lindeskolan som nu går på Örebro folkhögskola och Karlskoga folkhögskola.

- Det är roligt faktiskt. Vi har fått veta mera om de andra folkhögskolorna och kunnat jämföra lite. Och det är intressant att lära känna folkhögskolans historia, de historiska karaktärerna på scenen var häftiga.

Hasib och Dejen från Allmän kurs på Fellingsbro folkhögskola hade kul på Folkhögskolan 150 år - Bildning för alla, 16 november

Hasib och Dejen går allmän kurs på Fellingsbro folkhögskola.

Vad betyder folkhögskolan för er?

- För mig är det som en familj. Man är väldigt vänlig och respektfull mot varandra. Och man får det stöd man behöver, säger Hasib.

Dejen instämmer.

- Det är ett ställe där jag kan utveckla mig. Folkhögskolan är viktig för mig.

Jennie Nises och Stefan Jansson från Örebro läns bildningsförbund var dagens konferencierer och ledde dagen med van hand. Vi fick se en film som Örebro läns bildningsförbund gjort där en kursdeltagare från varje skola fick beskriva vad folkhögskolan hade gett dem. Det blev god stämning när skolorna hurrade och applåderade för sin skolas kursdeltagare i filmen. Vi gjorde ett par quiz, bl.a. med frågor med lokal anknytning till oss folkhögskolor i länet. P4 Örebro Och SVT Örebro tittade förbi och gjorde inslag (SVT Örebros inslag börjar 3:54 in i sändningen).

Mustafa representerade Fellingsbro folkhögskola på en film om länets folkhögskolor.

Ett fyrfaldigt leve för folkhögskolan

Irén Lejegren, regionfullmäktiges ordförande i Region Örebro län, fick den stora äran att utbringa ett fyrfaldigt leve för folkhögskolan. Och medan konfettin lade sig på parketten äntrade Boris René med storband scenen och rev av ett härligt nummer som gjorde att vi äntligen ställde oss upp i lokalen. Med en blandning av egna låtar och covers och med härlig närvaro och energi fick Boris och bandet med sig publiken. Han passade även på att hylla sin stora idol Michael Jackson och sade träffande:

- Jag tror inte att det finns någon människa som inte blivit inspirerad av en annan människa.

Det ligger något väldigt folkbildande i de orden. Vi behöver varandra för att utvecklas. Vi lär av varandra och det är när vi jobbar tillsammans som vi driver utvecklingen, både inom oss själva och i samhället, framåt.

Nämnas bör även teckenspråksgestaltningen av Romel Belcher som möjliggjorde för teckenspråkiga döva att ta del av Boris uppträdande på ett helt annat sätt. Det är tillgänglighet!

En härlig dag med mycket värme, inspiration och glädje. Vi firade historien, vi gjorde det här och nu, men vi blickade framåt. För vi kommer att fortsätta göra skillnad i människors liv i minst 150 år till!